8 Regels Voor Een Duurzame Relatie

8 regels voor een duurzame relatie
Zo blijft het raak met die nieuwe valentijnliefde

Met Valentijn de liefde van je leven gevonden? Of toch nog niet helemaal zeker dat Cupido raak heeft geschoten? Doe dan even de duurzame relatietest. Volgens de Nederlandse klinische psycholoog Huub Buijssen zijn er acht criteria aan de hand waarvan je kunt bepalen of je relatie al dan niet een lang leven is beschoren.
1 Wees levenslustig

Wie vol positieve energie door het leven stapt, geeft die levenslust door aan zijn partner. Dat maakt een relatie opgewekt en licht. Een zwartkijker daarentegen, dreigt zijn donkere gemoed ook aan de partner door te spelen.

2 Heb gelukkige ouders

Een partner wiens ouders een gelukkig huwelijk hadden, maakt veel kans het ook in zijn of haar relatie goed te doen. Als je thuis het goede, liefhebbende en zorgzame voorbeeld hebt gekregen, zul je geneigd zijn om ook jouw partner te steunen en lief te hebben.

3 Hou van vader en moeder

Was hij dol op zijn moeder? Was zij dol op haar vader? Indien ja, dan is de kans groot dat je in een net zo liefdevolle relatie stapt.

4 Kijk naar hem op

Het klinkt misschien ouderwets, maar de statistieken blijken het te bevestigen: relaties waarin de vrouw naar de man opkijkt, werken het best. Dat mag je letterlijk nemen: het is beter dat hij iets groter is dan zij. Maar ook figuurlijk gaat het op: wanneer de man een hoger studieniveau heeft en een betere baan, loopt de relatie het lekkerst. Man en vrouw op gelijk niveau kan nog net, maar weet dat mannen nu eenmaal graag worden bewonderd door vrouwen.

5 Verkies zelfde achtergrond

Hoe gelijker, hoe beter. Mensen met eenzelfde culturele achtergrond en dus gelijkaardige waarden en normen, schieten nu eenmaal beter met elkaar op.

6 Lijk op elkaar

Overeenkomende karakters vinden elkaar een stuk makkelijker in een relatie dan botsende ego's. Relaties waarin beide partners op elkaar lijken qua verdraagzaamheid, zorgvuldigheid en ontvankelijkheid voor nieuwe ervaringen doen het beter. Het bewijs? Gelukkige stellen die al lang samen zijn, gaan automatisch meer op elkaar lijken.

7 Deel interesses

Koppels die nergens over kunnen praten met elkaar, krijgen het op termijn lastig. Gedeelde interesses zijn daarom een plus. Niet dat je nu in precies hetzelfde geïnteresseerd moet zijn, maar raakvlakken in de interessesferen worden ten zeerste aangeraden.

8 Wees gezond vanboven

De psychische gezondheid van je partner is van groot belang. Met haar fobie voor spinnen valt allicht te leven, maar met zijn drankprobleem gaat het vast fout in een relatie. Ernstige psychische onevenwichtigheid leidt vaak tot moeizame relaties.

Publicatie: Het Nieuwsblad
Publicatiedatum: 17/02/2009
Auteur: Jo De Ruyck

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License