Acht Procent Ooit Geconfronteerd Met Geweld Op Het Werk

Acht procent ooit geconfronteerd met geweld op het werk
Zo'n 8,3 procent van de Belgische werknemers wordt ooit geconfronteerd met geweld op hun arbeidsplaats, blijkt uit recent Europees onderzoek. In vergelijking met onze buurlanden ligt dat percentage hoog.

De Nederlandse veiligheidsfirma CSU Security onderzocht de situatie in Nederland. Daar geeft 8 procent van de ondervraagde werknemers aan het afgelopen jaar bedreigd te zijn door een collega. 6 procent werd zelfs gemolesteerd.

Meest bedreigende plaatsen
De studie peilde ook naar plaatsen in het bedrijf die als meest bedreigend worden beschouwd. Daaruit blijkt dat vooral de parkeerplaats, de fietsenstalling, de lift en het trapportaal de plaatsen zijn waar werknemers vrezen slaag te krijgen.

Ook in ons land is geweld op de werkvloer geen uitzondering. Uit een recent Europees onderzoek blijkt dat 8,3 procent van de Belgische werknemers er ooit mee te maken krijgt. In Frankrijk is dit 6,9 procent, in Luxemburg 5,7 procent en in Duitsland 4,5 procent.

Opleidingen rond agressie
"Wij krijgen steeds meer vraag naar opleidingen rond agressie en geweld binnen bedrijven", zegt psychologe Sofie Mertens van ISW Limits, een spin-off bedrijf van de K.U.Leuven dat gespecialiseerd is in welzijn op de werkvloer. "Enerzijds is het goed dat bedrijven zich bewust worden van de problematiek. Anderzijds betekent dit ook dat er wel degelijk een probleem is."

Publicatie: Het Nieuwsblad
Publicatiedatum: 15 april 2008
Auteur: (belga/tdb)

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License