Eenzaamheid Is Besmettelijk

Eenzaamheid is besmettelijk

Het is al langer geweten dat mensen gevoelens doorgeven aan elkaar. Wie gelukkig is, verspreidt geluk, wie huilt, maakt verdrietig. Zelfs zaken als overgewicht en stoppen met roken zijn aanstekelijk. Volgens Amerikaanse psychologen geldt dit ook voor eenzaamheid.

Uit een onderzoek onder 4.000 inwoners van een Amerikaans stadje bleek dat vrienden van eenzamen 50 procent meer risico lopen om zélf ook gevoelens van eenzaamheid te ervaren. Vrienden van vrienden van eenzame mensen lopen nog altijd 25 procent meer risico, en zelfs vrienden van die vrienden 15 procent meer. Je hoeft dus niet eens persoonlijk bevriend te zijn met een eenzame.

Volgens de Leuvense professor psychologie Vera Hoorens is de studie heel overtuigend, zegt ze in Gazet van Antwerpen. Eenzaam zijn betekent volgens haar niet dat je niemand kent of ziet. Je kan ook populair zijn en voortdurend omringd door mensen en je toch eenzaam voelen.

De onderzoekers suggereren dat eenzamen zich op een negatieve manier gedragen tegenover anderen, waardoor die ook negatiever gestemd raken en zich minder sociaal gedragen.

Publicatie: Het Nieuwsblad
Publicatiedatum: 03/12/2009
Auteur: SDG (Gazet van Antwerpen)

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License