Golf van burn-outs door crisis

Golf van burn-outs door crisis
Psychologen krijgen steeds meer mensen over de vloer die kampen met een burn-out. Onderzoek in Nederland heeft aangetoond dat zowat 5 pct van de beroepsbevolking af te rekenen krijgt met burn-out. Daarnaast loopt 16 procent het risico mentaal te crashen.

Vertaald naar ons land komt dat neer op 150.000 mensen. Dat berichten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg woensdag.

Arbeidspsycholoog Hans de Witte (KUL) waarschuwt ervoor dat de crisis het aantal burn-outs in ons land nog zal doen stijgen, indien er niet snel maatregelen worden genomen. 'Veel bedrijven herstructureren door meer werk te concentreren in handen van minder mensen. Dat zorgt op termijn voor meer uitvallers. We zouden deze economische terugval net moeten aangrijpen om het werk te herverdelen over meer mensen.'

Burn-out blijft wel een extreem fenomeen, dat je pas oploopt door langdurige blootstelling aan stress, als je te vaak over je grens bent gegaan.

Van alle beroepen lopen huisartsen het grootste risico (41 pct), gevolgd door verloskundigen, psychiaters (23 pct), journalisten (21 pct) en verplegers (18 pct)

Publicatie: Het Nieuwsblad
Publicatiedatum: 18/03/2009
Auteur: sdg (belga)

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License