Hoe Leg Je Een Ontslag Uit Aan Je Volgende Werkgever

Hoe leg je een ontslag uit aan je volgende werkgever?
donderdag 17 december 2009

Je staat op straat. Een rotgevoel. Zorg echter dat je positief overkomt op een sollicitatie. Anders zal je nog lang thuiszitten. Wij geven alvast 6 tips.
Je mag best even de tijd nemen om deze schok te verwerken. Maar treur niet te lang om een ontslag. Hoe groter het gat in je cv, hoe minder kans je zal maken op een nieuwe job.
6 tips hoe je een ontslag kan uitleggen aan je volgende werkgever:

1. Vertel de waarheid
Wees eerlijk op sollicitaties. Verzwijg zeker niet dat je ontslagen bent. Je potentiële werkgever komt er toch achter. Steeds vaker checken bedrijven je referenties. Als blijkt dat je gelogen hebt, kan je het vergeten. Zo’n verhaal gaat ook snel rond in de sector en dan heb je een groot probleem. Je hoeft natuurlijk niet alles te vertellen. Je kan best enkele dingen verzwijgen. Maar zorg dat de kern van je verhaal klopt.

2. Blijf positief
Zeg kort wat er gebeurd is bij je vorige werkgever en wat je geleerd hebt. Kom met een positief verhaal. Vertel wat je graag deed op je werk. Waak erover dat je niet afgeeft op ex-collega’s. Je potentiële werkgever zal je zeker ook vragen waarom je ontslagen bent of wat er misgelopen is. Denk op voorhand na over je antwoord. Som dan vooral op waar je goed in bent, maar vertel ook kort je minpunten.

3. Praat over leuke ex-collega’s
Vertel over collega’s waarmee je een goede band had. Deed je samen dingen buiten de werkuren, zeg dit dan. Zo illustreer je dat het ontslag niet lag aan jouw persoon of kwaliteiten. Een recruteerder weet ook wel dat een ontslag kan komen doordat je niet goed overeenkwam met je chef. Dat is menselijk.

4. Volg een opleiding
Wellicht ben je ontslagen omdat je niet volledig voldeed aan de verwachtingen. Deze baanloze periode is een goed moment om jezelf in vraag te stellen. Welke commentaar kreeg je van je ex-baas? Waar was je niet goed in? Probeer deze vaardigheden onder de knie te krijgen door cursussen te volgen. Zo draai je een nadeel om in een voordeel. Met nieuwe opleidingen op je cv, sta je sterker. Je geeft aan dat je graag bijleert en beter wil presteren.

5. Geef fouten toe
Werkgevers zoeken flexibele werknemers die kunnen meegroeien. Het toegeven van een fout of van een onverstandige beslissing maakt je tot een zelfbewuste werknemer die zichzelf in vraag stelt. Dat hebben werkgevers graag.

6. Gebruik van referenties
Een vorige werkgever (niet degene die je ontslagen heeft natuurlijk) zal wellicht bereid zijn om op te schrijven wat voor een werknemer je was en je positieve kwaliteiten te benadrukken. Voor een goede referentie kan je ook zeker terecht bij collega’s en managers waarmee je goed opschoot.

bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=JOBAT_1977

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License