Iran Telt 1 2 Miljoen Drugsverslaafden

Iran telt 1,2 miljoen drugsverslaafden

Iran heeft 1,2 miljoen drugsverslaafden onder haar burgers met een gemiddelde leeftijd van 32 jaar. Dat zegt Houman Narenjiha van het Iraanse comité voor drugsbestrijding, die officiële cijfers aanhaalt. De gemiddelde leeftijd waarop verslaafden voor het eerst gebruiken ligt op 23 jaar.

Narenjiha zei er niet bij over welke drugs het gaat, maar meestal verwijzen zulke statistieken naar opium- en heroïnegebruikers. De Iraanse autoriteiten zien de ernst van de situatie in.

Hiv-besmettingen
Drugsinspuitingen zijn de voornaamste oorzaak voor de besmetting van hiv-patiënten. Volgens schattingen gaat het om 77,5 procent op een totaal van bijna 20.000 geïnfecteerden.

Iran ligt aan een van de hoofdroutes voor cannabis, heroïne, opium en morfine, drugs die in Afghanistan geproduceerd worden. Ook de designer drugs vonden inmiddels hun weg naar de lokale markt. Van de 7.700 ton opium die in 2008 geproduceerd werd in Afghanistan passeerde 3.000 ton langs Iran. De Iraanse politie kon zo'n 1.000 ton gesmokkelde opium onderscheppen. (jv)
08/05/09 14u50

www.hln.be

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License