Klinische Psychologie

Klinische psychologie is de toepassing van psychologische inzichten in een klinische (gezondheids-; van het Grieks κλινη = bed) context.
De verschillende vormen van klinische psychologie worden ingezet ter verlichting van psychische spanningen en depressies en in het algemeen ter bevordering van de geestelijke gezondheid. Ook vindt de klinische psychologie plaats in de psychiatrie en psychopathologie. De verschillende typen van psychotherapie en hun effecten worden bestudeerd door onderzoekers op het terrein van de klinische psychologie.

Een klinisch psycholoog heeft een grote deskundigheid en veel ervaring op het gebied diagnostiek en behandeling van complexe psychische problemen. De klinisch psycholoog vervult daarnaast vaak functies als leidinggevende of supervisor of volgt ontwikkelingen in de zorg of de wetenschap. De klinisch psycholoog is 'scientist-practioner' en is in staat om wetenschappelijke inzichten toe te passen in de klinische praktijk.

Het is ook een afstudeerrichting van de opleiding Bachelor in de Toegepaste Psychologie.

In de klinische sector verricht de bachelor in de Toegepaste psychologie onderzoek en helpt bij de behandeling van psychische problemen. Dit gebeurt o.a. in activiteiten zoals individuele counseling, groepssessies over assertiviteit of andere sociale en communicatieve vaardigheden, functietraining, psycho-educatie, speltherapie…
praktijktips_bron_cognitieve-therapie_ul-nieuwsbrief-2.jpg

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License