Niet Ziek Maar Verkeerd Opgevoed

Prof. dr. Paul Verhaeghe hekelt hoog aantal leer - en gedragsstoornissen bij kinderen.

"Niet ziek, maar verkeerd opgevoed!"

Bijna een kwart van de kinderen tussen 10 en 15 jaar heeft minstens een leer - van gedragsstoornis, van ADHD, ADD tot dyslexie. Dat blijkt uit een recent onderzoek van TNS Media bij bijna 1.000 Vlaamse gezinnen. Paul Verhaeghe, professor psychologie aan de universiteit van Gent, vindt het boerenbedrog DAT Steeds meer kinderen Veronderstelde pseudo tal van 'worden toegedicht - Medische aandoeningen'. Op die Manier wordt de kern van de zaak verdoezeld: een serieus opvoedingsprobleem.

Volgens professor Verhaeghe kampen vandaag heel wat kinderen effectief voldaan autoriteits -, leer, - en aandachtsproblemen. Maar het Feit DAT DAT mannen alles afzonderlijk gaat benoemen - het liefst nog met enkele vieze afkortingen Zoals ADHD - wekt de indruk DAT we met iets vrij uitzonderlijks te maken hebben. Waar bovendien niemand schuld aan heeft. Daar zit de fout.
Al die Verschillende onderdelen maken deel uit van een groter geheel: een serieus opvoedingsprobleem. En Daarin hebben Niet alleen hulpverleners en leerkrachten, maar zeker ook de ouders een Belangrijke verantwoordelijkheid, vindt Verhaeghe.

Vele ouders hebben dezer dagen Schrik van HUN eigen kinderen. Ze hebben schrik om ze op tijd in bed te Krijgen, ze hebben schrik om ze HUN groentjes te laten opeten, Enzovoort. Hoe dat komt? We leiden tegenwoordig allemaal een veel drukker leven. Daarmee wil ik zeker niet Pleiten voor een terugkeer naar de 'goede oude tijd'. Dat is onzin. Met z'n tweeën uit werken gaan, zijn bereikbaar via gsm en het internet, zijn nu Eenmaal ingeburgerd en eigen aan deze tijd.

Een pasklare oplossing heeft de hoogleraar Echter niet voorhanden. "Vast staat wel DAT al die medicatie en logopedietrainingen niet veel zullen uithalen. Dat is dweilen met de kraan open. Kunnen we wel beginnen met al wat meer aandacht te besteden aan een aantal Elementaire zaken. Bijvoorbeeld het aan de dag leggen van een gezonde, ouderlijke autoriteit. Je hebt ouders die met HUN kind van vier discussiëren over het uur van slapen gaan. Dat is idioot. Met een kind van die leeftijd moet je niet in discussie gaan. Met een twaalfjarige kan dat al wel. Vandaag staat de wereld op zijn kop. Vele ouders zetten de deur wijd open voor kinderen tot 11 tot 12 jaar, daarna knalt men ze plots dicht. Dat is vragen om problemen … .. "

Daarnaast Lijkt het ook eens tijd te worden om qua prestatiedruk serieus gas terug te nemen. Staanplaatsen Moet elanden soort per definitie een diploma ASO halen. Het technisch en beroepsonderwijs worden de laatste jaren afgedaan als "mindere" opleidingen. Dat is Flauwekul. Vroegere klasgenootjes van mij, die een Stiel zijn gaan leren, hebben een goed leven en verdienen soms meer dan ik .. Daar is helemaal niets mis mee. Een aantal kinderen is nu Eenmaal niet intelligent genoeg van heeft helemaal geen belangstelling voor het ASO. Laat hen een keuze en haal wat druk van de ketel.

Publicatie: Beter Onderwijs Vlaanderen.
Publicatiedatum: 2009.
Auteur: Prof. dr. Paul Verhaeghe.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License