Pillen Naast Lichaam

Pillen naast lichaam vdb

Frank Vandenbroucke ging niet zoals hij leefde: in stijl. De 34-jarige wielrenner overleed zondag in een troosteloze kamer in een al even troosteloos hotelletje, net buiten de Senegalese kuststad Saly. Hij had er net de nacht doorgebracht met een Afrikaanse prostituee. Naast het lichaam van VDB vond de politie insuline, slaapmiddelen en antidepressiva. Wat de precieze doodsoorzaak is, zal een autopsie in Dakar vandaag of morgen uitwijzen.

Frank Vandenbroucke had er weken naar uitgekeken, naar zijn tiendaagse reis naar Senegal waar hij de remmen eens flink zou losgooien. Fabio Polazzi, die hij leerde kennen bij wielerformatie Cinelli, zou zijn partner in crime worden. Zondag al, nadat ze omstreeks 17 uur incheckten in het chique hotel Royam in Saly, een populair badstadje 70 km ten zuiden van de hoofdstad Dakar, trokken de twee er al snel op uit om een glas drinken. VDB raakte aan de praat met een Senegalees meisje, volgens vader Jean-Jacques Vandenbroucke "een prostituee". Toen Polazzi rond middernacht terugkeerde naar het hotel, zei VDB hem dat hij een afspraak had met het meisje en dat hij pas de volgende ochtend naar Royam zou teruggaan. Polazzi zou zijn kompaan nooit meer terugzien.

VDB reed met een taxi naar La Maison Bleue, een troosteloos hotelletje 3 kilometer verderop, waar een werknemer hem om 2 uur 's morgens zag: "Hij was dronken toen hij aankwam. Hij was samen met een Senegalese. Voor één nacht." De beschonken West-Vlaming weigerde zijn papieren af te geven en zich in te schrijven, het was uiteindelijk de Senegalese die zich registreerde. "Rond 4 uur 's ochtends kwam zijn gezelschapsdame een dweil vragen omdat hij had overgegeven", vertelde de hotelbediende nog. "Tot 13 uur heb ik hem niet zien buitenkomen, om 20 uur belde mijn bazin me om te zeggen dat hij overleden was."

Twee gsm's

Toen Fabio Polazzi zijn reisgezel maandag de hele ochtend niet kon bereiken op zijn twee gsm's, werd hij ongerust en nam hij contact op met de politie. Die belde Polazzi om 18 uur terug met de melding dat VDB dood was teruggevonden. Zijn lichaam werd omstreeks 15.30 uur opgehaald in La Maison Bleue, waar hij enkele uren eerder gestorven was. De politie van Saly verhoorde onmiddellijk de prostituee. Zij verklaarde dat Vandenbroucke zich plots slecht voelde en het bewustzijn verloor. Ook haar pooier, de taxichauffeur en de hoteleigenares zouden volgens de vader van VDB gisteren aan de tand zijn gevoeld door de politie. Maar die loste gisteren nog niets over haar onderzoek. Volgens de Franse sportkrant L'Equipe zou VDB ook beroofd zijn van 300 euro en van zijn twee gsm's.

Ambassade

Of Vandenbroucke daadwerkelijk aan een longembolie is bezweken, zoals het maandagavond officieel klonk, zal een autopsie uitwijzen. Die zal vandaag of morgen onder het toezicht van twee leden van de Belgische ambassade in het hospitaal Aristide le Dantec in Dakar wordt uitgevoerd. Mogelijk werd een cocktail van insuline en alcohol de 34-jarige renner fataal. Volgens L'Equipe werd dat hormoon in de hotelkamer aangetroffen, evenals het slaapmiddel Stilnoct en Xanax, dat tegen angststoornissen en depressies werkt. Hoewel kennissen getuigen dat VDB zich weer goed in zijn vel voelde, zou dat er kunnen op wijzen dat de renner zelfmoord pleegde, zoals hij dat in 2007 al eens probeerde.

Labiel

Gisteren werd ook bekend dat hij vorig jaar in café Het Vervolg in Ieper in elkaar gezakt is. Pas na de tussenkomst van een dokter kwam de renner weer bij zinnen. Het incident haalde nooit eerder de pers, maar zijn goede vriend Nico Mattan refereerde er gisteren wel aan toen hij het over de losbandige levensstijl van VDB had. Een zelfdestructieve uitgaander
die graag cocaïne en cocktails op één avond nuttigde, dat was de reputatie die hij in zijn streek stilaan kreeg.

Na de autopsie zal het lichaam van Vandenbroucke zo snel mogelijk gerepatrieerd worden. Yves Leterme, minister van Buitenlandse Zaken, zal erop toezien dat alle formaliteiten en administratie snel in orde raken. Waar en wanneer de renner begraven wordt, had zijn familie gisteren nog niet beslist.

(VH/JDK)

© 2009 De Persgroep Publishing

Publicatie: Het Laatste Nieuws
Publicatiedatum: 14 oktober 2009
Auteur: Hardie Valerie;
Pagina: 5
Aantal woorden: 682

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License