Schoolkinderen Geschokt Na Toneelstuk Over Pesten

Schoolkinderen geschokt na toneelstuk over pesten

DVHN | Gepubliceerd op 10 april 2008, 09:07

Uithuizen - Een toneelstuk over pesten heeft onder leerlingen van vijf Noord-Groningse basisscholen voor beroering gezorgd. Een scène over gepeste kinderen die zelfmoord pleegden heeft sommige scholieren geschokt.

In de slotscène van Geen pest aan lazen twee acteurs van het Haarlemse theatergezelschap Improduct de leerlingen tussen 8 en 12 jaar vorige week krantenartikelen voor over kinderen die zelfmoord pleegden. Ook zat er een artikel tussen van een gepest kind dat z'n pestkop had vermoord.

Locatiedirecteur Siep Smidt van twee scholen van de Vereniging voor Christelijk Primair Onderwijs Noord-Groningen (VCPO) zegt dat meerdere kinderen hierdoor waren geraakt. Voor één scholier overweegt de VCPO in overleg met de ouders nu hulp te zoeken. "Bij dat kind heeft het door z'n verleden nog meer impact gehad", zegt Smidt.

Ida van de Lagemaat van theatergroep Improduct noemt de boodschap die zij en haar collega's uitdragen 'confronterend'. "We willen laten zien wat pesten inhoudt en waar de grenzen liggen. In het stuk gaan we stap voor stap steeds een stukje verder. We eindigen met het voorlezen van de krantenberichten.”

Van de Lagemaat zegt dat intern is besproken of de berichten door de beugel kunnen. "Uiteindelijk is het de realiteit.”

Na afloop van de productie praten de acteurs met de kinderen over het pesten. "Dan sta je versteld van hoe open kinderen zijn. De scholen krijgen ook lesmateriaal van ons.”

Smidt erkent een risico te hebben genomen door het theatergezelschap uit te nodigen. "Maar pesten was het thema en zij konden dat goed uitbeelden.”

bron: http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/groningen/article3371193.ece/Schoolkinderen_geschokt_na_toneelstuk_over_pesten

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License