Vroeg Gaan Slapen Voorkomt Depressie Bij Tieners

Vroeg gaan slapen voorkomt depressie bij tieners

Tieners die voor 22 uur gaan slapen, hebben minder kans op depressies en zelfmoordgedachtes in vergelijking met tieners die na middernacht gaan slapen. Dat meldt de medische website WebMD op basis van een artikel in het tijdschrift 'SLEEP'. De onderzoekers vermoeden dat slaap een soort bescherming vormt tegen depressie en zelfmoordgedachten.

Wie na middernacht onder de wol kruipt, heeft 24 procent meer kans op een depressie. De kans op zelfmoordgedachtes stijgt met 20 procent. Ook het aantal uren slaap speelt een rol. Wie minder dan vijf uur per nacht slaapt, heeft 71 procent meer kans op depressies en 48 procent meer kans op zelfmoordgedachten dan wie de acht uren slaap haalt.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van 15.569 adolescenten en hun ouders die tussen 1994 en 1996 hadden meegedaan aan een longitudinale studie over de gezondheid van adolescenten.

Gemiddeld sliepen de jongeren 7 uur en 53 minuten, terwijl ze zo'n 9 uur nodig hebben. Een ruime meerderheid (70 procent) moest op een bepaald tijdstip in bed liggen van de ouders. Te weinig slaap leidt tot humeurigheid en vermindert de vaardigheid om met stress en het leven om te gaan, wat relaties met familie en vrienden kan beïnvloeden.

"Ons resultaat is consistent met de theorie dat slaaptekort een risicofactor vormt voor depressies. Daarom raden we ouders ook aan vast te houden aan een bedtijd, ook voor adolescenten, en dat niet te laat te maken", aldus onderzoekers James E. Gangwisch. (edp)
01/01/10 17u29

www.hln.be

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License